Olejowanie jest bardzo skuteczne i jest jedną z najstarszych technik zabezpieczania drewna. Top olej osmo nie tylko nadaje mu głęboki kolor, ale także tworzy powłokę, która zapobiega wysokiej temperaturze, kurzu albo wilgoci. Warto wspomnieć również o tym, jak właściwie stosować olej do ochrony drewna, jaki olej wybrać oraz jak je naoliwić.
Proces impregnacji drewna olejem nie jest trudny i można go z powodzeniem przeprowadzić w domu. Niestety często zdarzają się nieudane próby samo olejowania, powstają błyszczące plamy. Najczęstszą przyczyną jest niewłaściwy dobór produktów natłuszczających.
Jaki olej do blatów kuchennych wybrać ?
W celu ochrony i konserwacji drewna najlepiej stosować produkty, których jedyny lub główny składnik jest niejadalny, np do drewna stosuje się specjalnie przetworzony olej lniany. Jest to rodzaj suchego oleju, który może wejść w kontakt z żywnością. Dostępny on jest w wersji surowej, czyli olej tłoczony na zimno, ale także w tzw. gotowanej, czyli podgrzewanie oleju do temperatury kilkudziesięciu stopni Celsjusza podczas procesu produkcyjnego. Różnica między surowym olejem a gotowanym olejem drzewnym polega na tym, że wraz ze wzrostem temperatury w oleju zachodzi proces polimeryzacji. Sprawia to, że pokryte nim powierzchnie drewniane szybciej niż przy oleju surowym wysychają oraz tworzą powłokę,, dzięki czemu top olej po pewnym czasie nie „wypłynie” z drewna, pozostawiając niezabezpieczoną powierzchnię.
Przygotowanie blatów kuchennych do malowania
Przed pomalowaniem blatu kuchennego należy odpowiednio przygotować podłoże. Drewno surowe należy wcześniej przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym i dokładnie odpylić. Odwrotnie blaty pokryte innym lakierem, farbą lub laminatem należy dokładnie odtłuścić, następnie spłukać i wysuszyć. Malowanie można rozpocząć po przeszlifowaniu powierzchni drobnym papierem ściernym i dokładnym odpyleniu.
Szlifowanie blatu kuchennego
Do tego zadania potrzebny będzie średnio oraz drobnoziarnisty papier ścierny (od ok. 80-100, przez 120 do 180-200), nie jest to wymagane ale warto zaopatrzyć się w ochronne okulary i maskę, jeżeli mamy taką możliwość to przydatną rzeczą będzie tu szlifierka oscylacyjna, natomiast jeśli tak owej nie posiadamy należy papier bardzo delikatnie dociskać tak aby nie powstały przez przypadek wyżłobienia. Ważne w tym całym procesie jest również to, aby zarówno przy pracy ręcznej jak i mechanicznej zacząć od papieru ściernego w kolejności najgrubszego (np. o granulacji ok. 80-100), następnie skorzystać ze średniego (np. 120-140), i na samym końcu zakończyć na drobnym (np. 180-200). Drewno szlifujemy zawsze wzdłuż usłojenia, pozwoli to uniknąć powstawania trudnych do usunięcia rys i wgłębień.
Odpylanie blatów
Po wyszlifowaniu blatu, bardzo istotną rzeczą jest jej dokładne odpylenie. Do tego zabiegu najlepiej jakbyśmy posiadali odkurzacz z miękką, szczotkową końcówką będzie to najbardziej skuteczne. Należy ją przykładać do powierzchni delikatnie lub trzymać ją 1–2 cm nad odkurzaną powierzchnią. Po zachowaniu ostrożności uchroni to drewno przed powstaniem rys. Po odkurzaniu drewno należałoby wyczyścić z pozostałych drobin pyłu lekko zwilżoną i dokładnie wyciśniętą szmatką.
Zabezpieczenie szafek, podłóg i ścian
Po zakończonym szlifowaniu i odpylaniu blatu możemy się zabrać do zabezpieczenia mebli w najbliższym otoczeniu czyli np. podłogi, szafki, ściany itp. W tym celu można użyć taśmy malarskiej którą oklei się krawędzie mebli, warto dokładnie okleić wszystkie przedmioty, ponieważ nawet najstaranniejsze nakładanie oleju może sprawić że jakaś kropelka nam spadnie na podłogę lub gdzieś indziej. Do większych mebli oraz podłóg można użyć folii malarskiej a następnie okleić taśmą rogi po to aby nam nie fruwała folia.
Olejowanie drewna top olejem OSMO
A więc przechodzimy do następnego etapu czyli olejowanie drewna. Aby się do tego zabrać należy na odpyloną powierzchnię nałożyć równomiernie wzdłuż słojów warstwę odpowiedniego oleju. Jednym z topowych tego typu olejów do drewna jest Top-Olej osmo Topowy olej Osmo do blatów kuchennych to powłoka na bazie naturalnych olejów i wosków, przeznaczona specjalnie do drewnianych blatów kuchennych i mebli. Powstaje na bazie naturalnych olejów roślinnych i wosków. Pozwala drewnu swobodnie oddychać bez pękania, łuszczenia się czy odpryskiwania. Olejowanie najlepiej wykonywać za pomocą szerokiego płaskiego pędzla dobrej jakości. Następnie czekamy ok 30 min i ewentualny nadmiar oleju zetrzeć szmatką i wytrzeć blat aż do momentu gdy będzie suchy i nie będzie w niego wsiąkać wodę.
Polerowanie blatu po olejowaniu
Aby blat był przyjemny w dotyku, trzeba go dokładnie wypolerować. Do tego zadania najlepiej sprawdzą się czyste, miękkie szmatki bawełniane albo filcowe. Podczas polewania warto je często zmieniać dla jak najlepszego efektu polerskiego.
Drewno polerujemy ręcznie, okrężnymi ruchami. Można też użyć elektrycznej wiertarki z tarczą polerską, ale polerować należy na niskich obrotach, ok. 150–300 obr./min.
Regularny zabieg konserwacji blatu kuchennego
Koniec! teraz wystarczy jedynie pamiętać o regularnej pielęgnacji i konserwacji drewna aby cieszył oko przez długie lata. Kiedy tylko drewno traci swój wygląd (średnio co 6 msc.) należy na nowo go naoliwić.