Które orzechy są najzdrowsze ? Chociaż wszystkie rodzaje orzechów niosą korzyści i przynoszą dobre skutki dla organizmu, istnieją odmiany zdrowsze od innych. Orzechy są nie podważalnie najzdrowszymi z bakali zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), błonnik nierozpuszczalny, błonnik rozpuszczalny, witaminy: E i K, kwas foliowy, tiaminę, karotenoidy, przeciwutleniacze i związki fitosteroli, składniki mineralne takie jak miedź, potas ,magnez, selen i miedź, związki fenolowe, w tym stylbenzy, garbniki, lignany, kwasy fenolowe, aldehydy fenolowe i flawonoidy. Spożywanie orzechów może wzmacniać układ nerwowy i krwionośny, pozytywnie wpływać na mózg i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, udaru mózgu, chorób serca, i niektórych nowotworów. Najzdrowszymi orzechami są migdały (mają najmniejszą zawartość kalorii) ich nasiona migdałowca są nazywane „królem orzechów”. Orzechy nerkowca są na miejscu drugim mają najwyższą zawartość żelaza spośród wszystkich orzechów pozostałe to orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje.
Czy orzechy są zdrowe ?
Orzechy nerkowca rosną na wiecznie zielonym drzewie o nazwie Nanercz Zachodni mają charakterystyczny, nerkowato wygięty kształt. Orzechy nerkowca w stanie dzikim występują w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Uprawiane również w Indiach, Wietnamie. Orzechy charakteryzują się delikatnym lekko słodkim smakiem, który zbliżony jest do smaku migdałów. Prócz wyjątkowego smaku nerkowce są skarbnicą witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wiele osób uważa nerkowce za najsmaczniejsze orzechy. Wyróżniają się nie tylko unikatowym smakiem. Ekologiczne, niskokaloryczne, lekko słodkie orzechy. Są uważane za jedne z najbardziej odżywczych orzechów ze względu na bogatą obecność witamin oraz makro i mikro elementów. Produkty dostępne w naszym sklepie pochodzą ze sprawdzonych upraw i nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków. Orzechy nerkowca polecane są dla osób na diecie odchudzającej, wegetariańskiej i wegańskiej. Orzechy nerkowca są bardzo sycące dzięki temu zmniejszają uczucie głodu w zamian zapewniając organizmowi potrzebne makro i mikro elementy. W naszym sklepie dostępne orzechy nerkowca solone i orzechy nerkowca solone prażone są pyszną przekąską.
Czy nerkowce są zdrowe ?
Orzechy nerkowca – wartość energetyczna w 100g orzechów nerkowca:
100 g Wartość energetyczna – 614 kcal
Błonnik – 4,6 g
Węglowodany – 21,1 g ( ok. 4,5 g w tym cukry)
Tłuszcz – 50,5 g
Białko – 19,8 mg
Orzechy nerkowca właściwości zatem dostarczają organizmowi wartości odżywczych, dzięki cennym składnikom. Zawarte w orzechach są również kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone są wzbogacone w przeciwutleniacze które zapobiegają niekorzystnemu działanianiu wolnych rodników. Są także źródłem białka, witamin (grupy A, D], E, B) minerałów potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, cynku i selenu. Wszystkie te składniki zawarte w orzechach nerkowca mają bardzo istotny wpływ na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Nerkowce bogate są również w witaminy, niacynę, witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy i witaminę K. Orzechy nerkowca poprzez zawartość kwasów tłuszczowych i białka niweluje uczucie głodu. Wystarczy jedynie garść orzechów nerkowca by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu w potrzebne wartości energetyczne. Ze względu na właściwości nerkowców orzechy nerkowca mogą zapobiegać wielu chorobom. Badania wykazały, że mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Ponadto, ze względu na niski indeks glikemiczny orzechów nerkowca, diabetycy powinni je spożywać. To nie jedyne korzyści płynące ze spożywania orzechów nerkowca. Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe mogą regulować poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.. Witamina K odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcia krwi również jest w orzechach nerkowca. Spożywane orzechy nerkowca poprawią funkcjonowanie układu krążenia. Orzechy nerkowca wpływają również na układ sercowo-naczyniowy – zawarte w nich minerały, takie jak magnez, mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca czy miażdżycy. Z kolei potas wpływa na ciśnienie krwi i wpływają na pracę mięśnia sercowego. Orzechy zawierają witaminy z grupy B a ona działa kojąco na nerwy zatem orzechy bogate w witaminy z grupy B powinni jeść ludzie którzy dbają o swoje nerwy dodatkowo witaminy te wpływają na poprawę koncentracji i pamięci. Zawarte w nerkowcach przeciwutleniacze które zapobiegają niekorzystne działanie wolnych rodników.
Czy wszystkie orzechy są zdrowe?
Orzechy dostarczają organizmowi bardzo cennych wartości odżywczych, witamin minerałów ,witamin, kwasów nienasyconych i wielonasyconych oraz minerałów. niezdrowe orzechy nie istnieją mogą zaszkodzić alergikom. Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów włoskich może powodować wzdęcia, ból brzucha, zgagę i nudności. Głównym tego powodem jest obecność garbników i fitynianów.