Tak naprawdę, by móc wyprodukować wino domowe, nie potrzebujemy tak
na prawdę żadnego akcesoria, wystarczą takie rzeczy jak: woda, cukier,
wybrane owoce, drożdże winiarskie.
Oczywiście możemy później zaopatrzyć się w np. korkociąg, nalewak lub zatyczkę.
Balon do wina, czyli duża butla do robienia wina
Wady:
- Cena – Szklany balon to pojemność aż 15
litrów, co za tym idzie prawie dwa razy większa cena od pojemnika
fermentacyjnego o pojemności 34.5 litra, wraz z akcesoriami.
- Nie wygodne w użyciu – Ze względu na budowę, trudno je umyć i zdezynfekować.
- Ryzyko pęknięcia – Stanowi to realne zagrożenie dla winiarza i trunku.
Zalety:
- Wyprodukowane
ze szkła – Wciąż ten materiał uważany jest za najlepszy do produkcji
wina. Szkło nie ma reakcji z alkoholem ani kwasami, co za tym idzie,
brak wpływu na smak wina.
- Estetyczny wygląd – Balony do wina reprezentują szlachetność materiału i długoletnią historię.
Od czasu do czasu warto zrobić przegląd swoich gąsiorów sprawdzając, czy szkło nie ma rys, pęknięć czy innych podejrzanych wad w strukturze. Trzeba też pamiętać, by nie wlewać do balona zbyt gorącej wody – zaniedbanie tej zasady grozi poważnym zranieniem. Im naczynie większe, tym trudniejsze w użytkowaniu i wymaga większej ostrożności. Balon do wina nie powinien stać na twardym podłożu (betonie, płytkach), znacznie lepiej umieścić naczynie w plastikowym wiadrze lub koszu. Kosz nie tylko ułatwi przenoszenie szklanego naczynia, ale i w pewnym stopniu zabezpieczy go przed urazami mechanicznymi.
Wśród balonów do wina wyróżniamy:
Balony szklane wąskotorowe – przeznaczone do fermentacji oraz
przechowywania trunków alkoholowych takich jak: wino, piwo, destylat,
nalewki. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie
balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
Balony szerokotorowe – z szerokim otworem przy szyjce, do fermentacji wina, piwa i miodu pitnego. Do przechowywania nalewek, destylatów.
Gąsiory do wina i nalewek
Akcesoria do wyrobu wina to nie tylko wielkie szklane butle o pojemności ponad 20 litrów, ale również mniejsze gąsiory w wiklinowym lub plastikowym oplocie, dostosowane do przechowywania 2-5 l płynu. W tych większych gąsiorach (np. 5 l) możemy przeprowadzić fermentację owoców, ale butelki ze względu na swoją pojemnością, są też świetnymi naczynia do przechowywania już gotowych nalewek, win czy miodów pitnych. Niektóre z nich posiadają uchwyt, który ułatwia nalewanie trunku do kieliszka. To właśnie bezpośrednio do nich, za pomocą specjalnego wężyka, możesz zlać wino znad osadu, które dotychczas znajdowało się w większej butli.
Jaki korek do balonu na wino?
Rozróżniamy dwa typy, pierwszym: korek gumowy, a drugim: stożkowy z korka.
Dobranie odpowiedniego korka do balonu z winem to już jest kwestia indywidualna, ponieważ każdy z nich jest bardzo dobry i nadaje się do balonu z winem.