Po czym rozpoznać dobrą kawę?

W naszym kraju nie brakuje miłośników kawy. Picie tego czarnego napoju stanowi nieodzowny, poranny rytuał w tysiącach polskich domów. Nie ma w tym nic dziwnego. Dobrej jakości kawa to po prostu prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak jednak mieć pewność, że wybraliście odpowiednią dla siebie kawę? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Po czym rozpoznać dobrą kawę? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.

Pierwszym krokiem do sprawdzenia jakości kawy powinno być sprawdzenie informacji umieszczonych na etykiecie. Musicie mieć świadomość, że nawet najlepsza kawa straci na smaku jeżeli zostanie przekroczony jej termin przydatności do spożycia. Istotna jest również data wypalenia danej kawy. To właśnie dzięki tej informacji będziecie w stanie stwierdzić czy dana kawa jest rzeczywiście świeża. Trzeba zdawać sobie sprawę, że ziarna kawy swoje najlepsze walory smakowe zachowują zazwyczaj do 90 dni od momentu ich wypalenia.

Innym istotnym parametrem mającym przełożenie na jakość kawy jest miejsce z którego pochodzą ziarna kawy. Ogólnie należy przyjąć, że im więcej informacji na ten temat udostępnia producent tym lepsza jakościowo okaże się kawa. Kluczowe są tutaj informacje na temat wysokości uprawy, regionu, sposobu obróbki czy też profilu smakowym danej kawy.

Na jakość kawy przekłada się również to jak wyglądają ziarna kawowe. Jakościowa kawa zawsze będzie mieć ziarna o regularnych kształtach które będą równomiernie wypalone. Istotny jest też sam stopień wypalenia. Jeżeli kawa jest bardzo mocno wypalona to może to świadczyć o jej nieco gorszej jakości. Wszystko przez fakt, że mocne wypalanie służy niejako jako środek do ukrycia wad kawy.

Na jakość kawy przełożenie ma też jej zapach. Po otwarciu opakowania z kawą aromaty powinny zacząć wypełniać całe pomieszczenie.

Ostatnim ale nie mniej ważnym elementem wpływającym na jakość kawy jest jej smak oraz aromat już po zaparzeniu. Dobra kawa to ta która potrafi zachwycić swoim bogactwem smaków. Dobrze jeżeli kawa zmienia smak na języku oraz zostawia interesujący posmak. Źle o jakości świadczy płaski profil smakowy który dodatkowo szybko znika lub też taki który zostawia cierpki posmak na języku. Warto również zwrócić uwagę na to aby żaden ze smaków kawy nie był dominujący lecz raczej panował balans.

Analogiczna sytuacja dotyczy aromatu. Powinien być bogaty, ciekawić i zachęcać do smakowania kawy.

Jak sami widzicie wybór dobrej kawy to spore wyzwanie. Na szczęście jeżeli sami nie czujecie się na siłach aby znaleźć kawę dobrej jakości zawsze możecie spróbować jej w kawiarni. Kawiarnia Nowy Sącz położona w miasteczku galicyjskim to miejsce, gdzie eksperci wybierają najlepsze ziarna kawy tak aby do klientów trafił produkt, który zachwyci smakiem.

Pijąc kawę w dobrej kawiarni macie gwarancję, że kawa została odpowiednio wyselekcjonowana i przygotowana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *