Czym charakteryzuje się kuchnia staropolska?

W zalewie programów kulinarnych polecających różnego rodzaju dania z całego świata chyba zaczęliśmy powoli nie doceniać naszych rodzimych potraw. W powszechnym przekonaniu nadal panuje przekonanie, że kuchnia staropolska jest niezdrowa, pełna mięs i tłusta. Prawda może jednak zaskoczyć wielu smakoszów i sprawić, że spojrzą na rodzimą kuchnię znacznie przychylniejszym okiem. Musicie zdawać sobie bowiem sprawę z tego, że kuchnia staropolska to coś, co zachwycało podniebienia nie tylko naszej szlachty, ale też zagranicznych królów i posłów. W związku z tym w niniejszej publikacji postaramy się wam rzeczowo wytłumaczyć czym charakteryzuje się kuchnia staropolska.

Jak wspomnieliśmy we wstępie obecnie kuchnia staropolska jest bardzo marginalizowana. Wszystko przez upowszechnienie się opinii, iż dania naszych pradziadów po prostu ociekały tłuszczem a ich spożywanie teraz w dobie ,,fit” i ,,eko” to po prostu zwykłe szkodzenie własnemu zdrowiu. Jak jednak się okazuje prawda przedstawia się zgoła inaczej. Wystarczy tutaj wspomnieć o tym, że ze względu na ścisły post w naszym katolickim Państwie kucharze bardzo często jako podstawę dań wykorzystywali ryby. Zazwyczaj gotowane w całości. Musicie mieć na uwadze, że wśród przepisów staropolskiej kuchni nie znajdziecie takich dań jak schabowy czy też pierogi, a oskarżane o swoje negatywne oddziaływanie na organizm mięso wieprzowe było niezwykle rzadko wykorzystywane.

Wspomniane pierogi przywędrowały do naszego kraju z Kijowa i dopiero później weszły do kanonu potraw rodzimych.

Tak więc jakimi posiłkami raczyli się głównie nasi przodkowie? Otóż kuchnia staropolska to przede wszystkim wykorzystanie darów natury. Chodzi tutaj o ryby, dziczyznę czy też grzyby. Jak podają polskie źródła pisemne dotyczące odżywiania się naszych rodaków 400 czy 500 lat temu najchętniej jadano cielęcinę i drób. Zazwyczaj mięsa te były podawane z różnego rodzaju sosami.

Kuchnia staropolska to również odpowiednio dobrane przyprawy. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że nie ma tu mowy o jakiś egzotycznych przyprawach. Korzystano głównie z tego, co można było znaleźć pod ręką. Otóż w głównej mierze potrawy doprawiano octem, cytryną, owocami w postaci konfitur czy też cukrem. W późniejszym okresie smak wzbogacał również cynamon, pieprz i imbir. Wspomnieć należy tutaj też o szafranie, czyli najdroższej przyprawie świata.

Trzeba koniecznie wspomnieć o tym, że pomysły naszych rodzimych kucharzy na dania podbiły kubki smakowe zagranicznych gości. W okresie średniowiecza naszą kuchnią byli niezwykle zainteresowani nasi sąsiedzi-Niemcy oraz Czesi.

Jak zatem widzicie kuchnia staropolska wcale nie była niezdrowa. Cieszyła się też olbrzymim zainteresowaniem innych nacji. Jeżeli również i wy chcielibyście zasmakować takich smaków to najlepiej będzie udać się do miejsca, gdzie serwowane są takowe dania. Restauracja Nowy Sącz w pobliżu miasteczka Galicyjskiego to miejsce, gdzie wasze kubki smakowe mogą zapoznać się ze specjałami kuchni staropolskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *